SYV-information

Hej!

Jag heter Anna Lindell och är studie och yrkesvägledare på Von Bahrs skola.

Jag arbetar på skolan 50% och finns på plats måndag, tisdag och varannan fredag , ojämna veckor.  Övrig tid finns jag på Björkvallsskolan

I grundskolan handlar studie-och yrkesvägledningen om att ge kunskap och stöd inför val av fortsatta studier och yrken. Fokus ligger främst på eleverna i åk 9 som under läsåret ska välja till gymnasiet. I klassrum och enskilt får eleverna information och vägledning för att kunna utveckla sin valkompetens och därmed få ett bra underlag för att göra ett genomtänkt val till gymnasiet.

Alla elever i åk 9 erbjuds enskilda samtal där vi tillsammans tittar på vilka alternativ som finns på gymnasiet och även vägar vidare. Vi pratar om elevens möjligheter/begränsningar och intressen/styrkor för att denne ska kunna göra ett så väl underbyggt val som möjligt.

I åk 8 informerar jag om prao och ger grundläggande information om yrken och gymnasieval.

Välkommen att kontakta mig om du som elev eller vårdnadshavare har frågor som rör gymnasieval och studievägar!

Viktiga datum för åk 9 under läsåret 2020/2021

Inloggninguppgifter och instruktioner inför valet fås av mig,

• Ansökan till gymnasiet 21 januari – 15 februari
  • Webben stängs kvällen 15 februari och själva pappersansökan skall senast vara inlämnad till mig den 28 februari

Omval

• Omvalsperiod 29 april – 15 maj
  • Antagningsbesked: Ditt antagningsbesked får du hämta i Dexter i början av juli.
  • Svara på ditt antagningsbesked: Mellan den 2 juli-14 juli måste du svara på ditt antagningsbesked.

Ansökan idrottslig utbildning

NIU senast 1 december förutom friidrott där sista ansökningsdag är 15 oktober. LIU senast 10 februari. Obs! Programval till gymnasiet måste även göras under vårterminen. Kontakta syv om du tänker ansöka!

• Gymnasiemässa

Anordnas på Fyrishov den 14 november.Eleverna i åk 9 besöker mässan under skoltid. Även vårdnadshavare kan besöka mässan under kvällstid.

• Gymnasiekatalogen

I år delas inte katalogen ut i fysisk form utan finns endast tillgänglig i digitalt format på www.gymnasievalet.uppsala.se från början av oktober. Håll utkik!  Mycket nyttig och bra information, kan skrivas ut.

• Öppet Hus

Alla gymnasieskolor arrangerar under året öppet hus för elever och vårdnadshavare mellan november och maj. Gå gärna på flera skolors öppet hus, bra tillfällen att få information, ställa frågor och jämföra olika skolor.

Bra länkar om yrken och utbildningar :

Gymnasieguiden

Arbetsförmedlingen - yrke och framtid