SYV-information

Viktiga datum för åk 9 under läsåret 2022/2023

Inloggninguppgifter och instruktioner inför valet fås av mig,

• Ansökan till gymnasiet 21 januari – 15 februari
  • Webben stängs kvällen 15 februari och själva pappersansökan skall senast vara inlämnad till den 28 februari

Omval

• Omvalsperiod 29 april – 15 maj
  • Antagningsbesked: Ditt antagningsbesked får du hämta i Dexter i början av juli.
  • Svara på ditt antagningsbesked: Mellan den 2 juli-13 juli måste du svara på ditt antagningsbesked.

Ansökan idrottslig utbildning

NIU senast 1 december förutom friidrott där sista ansökningsdag är 15 oktober. LIU senast 10 februari. Obs! Programval till gymnasiet måste även göras under vårterminen. Kontakta syv om du tänker ansöka!

Majoriteten av RIG Riksidrottsutbildningar och NIU nationell idrottsutbildning där är ansökan senast 1 februari förutom ett par idrottsliga grenar såsom;

friidrott, triathlon, orientering, golf, handboll, simning samt motorcross/snöskoter där är ansökningstiden 15 Oktober.

Ansökan görs via sitt idrottsförbund för uttagning

Eleverna måste även göra en ansökan till sitt gymnasieprogram också och klara sin gymnasieutbildning!

LIU Lokal idrottsprofil –ingen uttagning ansökningstiden 15 februari

• Gymnasiemässa

Gymnasiemässan anordnades i år på Stora Idrottsparken. Eleverna gick dit under skoltiden tillsammans med mentorer och studie och yrkesvägledaren

• Gymnasiekatalogen

Nu endast tillgänglig i digitalt format på www.gymnasievalet.uppsala.se

• Öppet Hus

Alla gymnasieskolor arrangerar under året öppet hus för elever och vårdnadshavare mellan november och maj. Gå gärna på flera skolors öppet hus, bra tillfällen att få information, ställa frågor och jämföra olika skolor.

Bra länkar om yrken och utbildningar :

Gymnasieguiden

Arbetsförmedlingen - yrke och framtid

Information om utbildningar på Högskola och Universitet

Utbildningar listade på studera.nu

PRAO

PRAO infaller i åk 8 och åk 9.

Vad är PRAO?

PRAO betyder PRaktisk ArbetslivsOrientering.

I arbetslivsundervisningen strävar skolan efter att:

• ge eleverna en inblick i närsamhällets arbetsliv.
  • ge eleverna kunskaper och erfarenheter för att kunna ta ställning till frågor som rör den egna framtiden.
  • bidra till att motverka studie– och yrkesval som grundar sig på kön, social eller kulturell bakgrund.
  • ge eleverna konkreta erfarenheter för att underlätta deras val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning.
  • berika skolans verksamhet och förankra det i det omgivande samhället.
  • Testa på en arbetsplats
  • Praon infaller under högstadietiden i två praoperioder, då eleverna under en längre tid deltar i verksamheten på en arbetsplats.

Eleverna anmodas att skaffa egna PRAO-platser då kommunen har upphört med tilldelning av PRAO-platser.

HÄR hittar du information från Arbetsmiljöverket om hur barn och ungdomar får arbeta.